VESELĪGIE BATONIŅI, SPRĀDZIENŠOTI, FERMENTĒŠANA UN CITI ZVĒRI
Sveiciens visiem domubiedriem un citādi domājošajiem! Iespējams, ka šobrīd piedzīvojam laikus, kas vienos mūs vēl ciešāk nekā Baltijas ceļš vai 4. maijs. Šobrīd katram no mums ir dota iespēja mazliet piebremzēt un mēģināt pārvērtēt savu dzīvi – izvirzīt prioritātes, sakārtot domas, sniegt emocionālo un jebkuru citu atbalstu vai arī saņemties un lūgt pēc palīdzības. Šobrīd piedzīvojam laikus, kad ikdienas kreņķi pārtop globālajos, kad sākam baiļoties ne tikai par sevi, bet arī par līdzcilvēkiem tepat blakus un arī tālumā. Šobrīd ir tik daudz neskaidrā, tik daudz neatbildētu jautājumu un tik daudz negatīvā, ka vairs īsti nesaprotam, ko plānot, kā dzīvot un kur tas viss mūs novedīs. Tāpēc vēl jo vairāk ir svarīgi rūpēties par sevi un sev tuvajiem, lai tad, kad dzīve sāks atgriezties vecajās sliedēs, esam spēkpilni un spējīgi par to vēl priecāties.
Neskatoties uz visu notiekošo, ir
lietas, kas paliek nemainīgas. Un ir vairāk nekā skaidrs, ka pavasaris pienāks
neatkarīgi ne no kā. Diemžēl šobrīd visi aktīvi un kolektīvi sportot gribētāji
piedzīvo globālo neziņu un ir atsēdināti
uz pauzes, tomēr kaut ko darīt lietas labā tomēr varam.
Kā jau daudzi no jums nojauš,
nevaru sniegt veselīgās ēšanas paraugstundu, jo neesmu šajā jomā kārtīgs
lietpratējs. Un, lai gan manas teorētiskās zināšanas ir pietiekami plašas un
daudzpusīgas, realitātē esmu vien māgu pielikt kārs vidusmēra cilvēks, kas
katram savam kaitīgam ieradumam (ēšanas jomā, protams) var likt pretī kādu
svarīgu attaisnojumu. Arī mana saldumu izvēle ir visai primitīva. Katrā ziņā, ja
runājam par batoniņiem, tad par cienījam batoniņu uzskatu reālu cukura,
šokolādes, karameles un vēl visādu labumu kopumu, kas ir ļoti kraukšķīgs, ļoti
salds un vēl visādi citādi ar vārdu “ļoti” apzīmējams. Nu, piemēram, Snickers. Ja jau esmu kļuvis tik ļoti
atklāts, tad atzīšos, ka labprāt pacienājos arī ar šerbetu, marmelādi, dažādām
Laimas ražojuma šokolādes končām un
vēl visādiem vitāli svarīgiem saldumiem. Katrā ziņā pilnīgi noteikti, stāvot
pie saldumu plaukta un meklējot ko gardu, mana pirmā, labi, ko tur liegties,
arī ne otrā vai trešā doma nav par veselīgumu, bet vienkārši par primitīvu
salda batoniņa gribēšanu. Piekrītu, tas ir briesmīgi, bet, kā jau vienā
eksistenciāli svarīgā rokasgrāmatā teikts: “Kas no jums bez grēka...!” Tālāk
jau jūs zināt ko.
Lai vai kā, nevaru arī apgalvot,
ka pret savu veselību izturos pilnīgi bezatbildīgi tāpēc esmu atvērts dažādiem
visa jaunā izmēģinājumiem. “Ēstmīlis siro” cikla ietvaros esmu jau iejuties
veģetāriešu ādā (pat nogaršojis vegānisko salami) pamēģinājis Keto, Stokholmas
diētu un pārtraukto badošanos, izaudzējis kastītē uz palodzes dīgstus un
izpētījis alternatīvo produktu piedāvājumu mūsu veikalos un ēšanas vietās.
Tāpēc pieņēmu izaicinājumu (nē, nē, ne to ar bērnības dienu bildi Facebook) un nolēmu pamēģināt atrast
savam snikerītim cienījamu aizstājēju no veselīgā gala, ja tā var izteikties, un
vispār paskatīties, kas no spēcinošā gala šobrīd ir nopērkams un vai no tā visa
patiešām ir kāds labums vēl kādam, izņemot ražotājus un reklāmistus.
Tātad pirmais, kas mani pārsteidz,
ir milzīgā tā saucamo proteīna batoniņu invāzija veikalos. Ja pareizi saprotu,
proteīna batoniņš ir iespēja uzņemt uzreiz lielu daudzumu olbaltumvielu
gadījumos, kad kaut kādu iemeslu dēļ nesanāk uzņemt tos ar pārtiku. Bez tam olbaltumvielas
nav ieteicams uzņemt nekontrolētos daudzumos. Atkarībā no vecuma, dzimuma,
auguma un slodzes ieteicamā olbaltumvielu standarta deva dienā ir apmēram
40-60 g, ja neesat grūtniece vai ja jums nav palielināta fiziskā slodze un, kas
nav mazsvarīgi, arī pārmērīga olbaltumvielu lietošana uzturā, tāpat kā jebkura
cita pārmērība ēšanā, var nodarīt kaitējumu veselībai.
Jāsaka, ka biju ļoti pārsteigts,
kad novēroju, ka ir vesela cilvēku kategorija, kas, ienākot veikalā, dodas pa
taisno pie plauktiem ar šiem izstrādājumiem un neminstinoties ņem tos ciet.
Ievērojot sociālo distancēšanos un tā, lai uz mani neskatītos ar smīnu, arī es stingrā
solī gāju šim plauktam klāt un vienkārši ņēmu visu pēc kārtas, īpaši nešķirojot
– Puls Bite, Pulsaar, Barbells, Bodylab ir tikai daļa no svešajiem vārdiem, kas
atradās plauktā un nonāca manā groziņā. Tik tālu viss it kā labi. Nākošais
pārsteigums mani sagaidīja jau pie kases, kad par to visu nācās samaksāt. Tajā
brīdi sapratu, ka vai nu ļaudis, kas pērk šos produktus, ir reāli turīgi, vai
arī vienkārši ekonomē uz kā cita rēķina. Nezinu, vai ikdienā būtu gatavs par
vienu batoniņu (lai arī cik veselīgs tas būtu) maksāt 1,5 līdz 4 eiro. Tas no
praktiskā viedokļa. Bet kā tad ir ar garšu un visu pārējo?
Ar to ir neviennozīmīgi. Viena no
manām pārliecībām par ēdienu ir, ka tam ir jābūt tekstūrai, aromātam, patīkamai
garšai, kā arī tam jāizskatās pievilcīgi. Tas ir kā ar cilvēku – gribu
komunicēt ar cilvēkiem, kas man šķiet kaut kādā veidā simpātiski. Tāpat arī
gribu ēst batoniņu, kam vismaz nav atbaidoša āriene. Diemžēl viena no vienojošām
proteīna batoniņu iezīmēm ir patiešām ne visai simpātisks paskats, tāpēc
saprotamu iemeslu dēļ ražotāji mēģina tos ietērpt smukos papīrīšos, jo citādi
diez vai cilvēki saņemtos pirkt ko tik neapetelīgu. Protams, ka ir arī
izņēmumi. Tie ir batoniņi, kas pēc konsistences nerada sajūtu, it kā kāds tos
jau būtu ēdis, bet ļauj to izdarīt mums pašiem. Tādi, kuros ir rieksti, ko vēl ir
jākošļā, šokolādes gabaliņi un ogas. Tie nav pārklāti ar sojai līdzīgu šokolādes
slāni, tie nav samalti viendabīgā masā, kas mazliet nošķebina, un tiem vietām
ir caurspīdīgs papīrītis, lai ļautu jau iepriekš par to papriecāties.
Mans favorīts izrādījās “Treks”.
No visiem pieejamajiem veidiem visvairāk iegaršojās tas, kurš ar melno šokolādi,
apelsīnu, (kas gan izrādījās vienkārši apelsīnu aromatizētājs) un lielu
daudzumu reālu riekstu. Ja ticēt marķējumam, tad kopā veseli 67% riekstu.
Neskatoties uz to, ka, salīdzinot ar citiem līdzīgiem batoniņiem, šajā bija
tikai 10 g proteīna un bija pievienots cukurs, man kā iesācējam šī bija
optimāla izvēle, ja ne proteīna daudzuma, tad garšas un tekstūras ziņā
noteikti. Bez tam tie izrādījās bez glutēna un vegāniem draudzīgi, kas gan nav
svarīgi man, bet daudziem citiem gan.
Ja lietojam uzturā šāda veida
produktus un bez tam vēl vēlamies atbalstīt vietējos ražotājus, tad loģiska
izvēle šķiet Beginnings. Iepakojuma
ziņā viņu izstrādājumi ir mani favorīti ne tikai proteīna batoniņu kategorijā,
bet arī cepumu, čipsu un citu uzņēmuma ražotu produkciju. Tie ir 100% dabiski,
vegāniem draudzīgi, bez glutēna, bez sojas, bez palmu eļļas, bet ar ļoti lielu
cukura daudzumu, pateicoties agaves sīrupam un arī datelēm, kas nenoliedzami ir
ieteicamāk nekā parastais cukurs, tomēr gandrīz 12 g cukura 40 g batoniņā man
šķiet krietni par daudz. Tekstūra manai gaumei pārāk viendabīga, bet tas jau ir
gaumes jautājums. Šajos batoniņos ir tikai 8 g olbaltumvielu, kas salīdzinoši
ir viens no mazākajiem daudzumiem līdzīgos produktos.
Nekad iepriekš nebiju pievērsis
uzmanību šīs kategorijas produktiem, tāpēc biju ļoti pārsteigts par to, ka tie
ir tik plaši pārstāvēti. Dažāds cenu diapazons, dažāds proteīna daudzums un
dažādas izcelsmes cukuri. Ļaudis, kas šādus kaut kādu iemeslu dēļ lieto var
justies gandarīt, jo lai arī kādēļ viņi to darītu, par izvēli sūdzēties nenākas.
Priekš sevis galveno sapratu –
nekas nevar aizvietot klasiskos saldumus un nekas nevar aizvietot gaļu. Nekādas
sapresētas dateles ar samaltām sēklām, arī cukura aizvietošana ar dažādiem baisos
vārdos nosauktiem aizstājējiem un olbaltuma esamība riekstos mani nepārliecinās
ko radikāli mainīt savā uzturā. Bez tam tīri cilvēcīgi nesaprotu faktu, ka
dabīgam batoniņam ir gandrīz gadu ilgs derīguma termiņš. Tas man liekās diezgan
dīvaini.
To pašu varu teikt arī par tādu,
šobrīd aktuālu produktu kā smūtiji un biezeņi. Veikalos pieejamie Day Up,
Fruttimuss, Simply Food (viens no retajiem vietējiem ražojumiem) Gutta Smūtijs
un vēl daži biezeņi būtībā tiek
prezentēti, kā veselīgs piedāvājums. Piemēram, mūsu pašu ražotais Simply Food.
Es izvēlējos ābolu, topinambūru, upeņu biezeni. 100% dabīgs augu produkts bez
E, bez ĢMO, bez pievienota cukura. Jāatzīstas, ka neesmu šī produkta fans.
Bērnu pārtikas konsistence un mazliet
nepatīkama garša ir tas, kas ienāca prātā pirmais pēc pagaršošanas. Acīmredzot
vēl neesmu izaudzis līdz šāda veida produktiem, bet nekādi negribētu ēst ko tādu,
kas uzdzen man nelabumu, lai cik veselīgi tas skaitītos.
Līdzīgas izjūtas mani pārņēma,
arī pagaršojot pārējos produktus. Labā ziņa – nevienam no tiem nebija
pievienots papildus cukurs, bet pārējais mani nepārliecināja. Piemēram
Fruttimuss ar čia sēklām un avenēm sastāvā ir tieši 1% aveņu biezeņa, bet
lielākā daļa – 60% ir biezenis no āboliem! Tomēr visvairāk mani pārsteidz Dayup
ar melno vāciņu, kur starp n-to augļu biezeņiem, pārslām un dabīgo jogurtu ir
atrodama arī... aktivētā ogle. Konsistences visiem vienādas un vienīgā
atšķirība ir tad, ja pievienotas kādas sēklas. Iespējams, ka netieku līdzi
laikam, bet labāk apēdu to visu atsevišķi, svaigā veidā, vai, piemēram,
sablendējot un izdzerot uzreiz, kamēr nekas nav oksidējies un garšas ir svaigas,
un aromāti pa visu virtuvi, nekā sūcu nesaprotamas garšas biezenīti no plēves
paciņas.
Vēl viena produktu grupa, kas
mani patiešām ieinteresēja ir Paleo produkti jeb tā saucamie auksta spieduma
produkti. Sulas, smūtiji un šoti 2 līdz 3 EUR robežās, kuru ražošanā izmantota
aukstās spiešanas metode (līdzīgi kā olīveļļai) – bez produktu termiskas
apstrādes, kas palīdz saglabāt koncentrētā veidā lielāko daļu augļos un
dārzeņos esošo labo lietu un garantē to, ka, izdzerot šādu dzērienu, dabūsiet
iekšā reālu vitamīnu un minerālvielu bumbu! Tie nesatur konservantus, garšas
pastiprinātājus, glutēnu un laktozi, kā arī tiem tiek pievienots tikai dabīgais
saldinātājs. Salīdzinoši īsais derīguma termiņš (apmēram 2 nedēļas) mani
pārliecina, ka sastāvdaļās patiešām ir dabīgas un ka tas nav kārtējais ilgspēlējošais farss par veselīguma
tēmu. Mans favorīts ir Dānijā ražotā un atsevišķos veikalos nopērkamā
auksti spiesta ābolu, bumbieru un aveņu sula. Nepārprotamas augļu garšas,
svaigums un sajūta, ka dzīvība un spēks ielīst tevī ar katru tā malku! Tiem,
kas nesmādē ingvera garšu, noteikti pie sirds ies arī Paleo sulas un šoti (Tas
tik nosaukums, dēļ mazā tilpuma. Nekāda alkohola!) ar ingveru. Tas ir kā
sprādziens, no kura vajadzīgs mirklis, lai atčohnītos! Pēc tam kādu brīdi ir
sajūta, ka jūra ir līdz ceļiem!
Kā paši redzat, mums ir
neskaitāmas iespējas uzpildīties ar rūpnieciski ražotiem proteīniem,
vitamīniem, augļu un dārzeņu biezeņiem, sulām un vēl visādām, nešaubos, labām
lietām, tomēr es palieku pie sava – ja našķis, tad īsts, ja olbaltums, tad
gaļa, olas, siers, zivis un rieksti, ja augļi, tad svaigi, neapstrādāti,
nesasmalcināti un nesapildīti mazās plēves sūcampaciņās.
Tagad mazliet atgriezīsimies
atpakaļ dzīvē. Pēdējā laikā, ņemot vērā visus vērā ņemamos faktorus, vairāk
laika sanāk veltīt dažādām pašizklaidēšanās un pašizglītošānās opcijām internetā.
Šeit nerunāju ne par ko apšaubāmu, vienkārši tādā veidā atrodu ko priekš manis
pilnīgi jaunu. Viens no “jaunumiem”, ko nejauši uzraku, ir fermentēšana! No
sākuma biju reāli ieintriģēts, ka esmu uzgājis vienu fišku, ar ko bagātināt savu vārdu un pieliekamā krājumus.
Aizrautīgi metos tajā iekšā, un izrādās, ka fermentēšana ir tā pati lieta, ko
mēs tautā saucam par... skābēšanu un raudzēšanu. Izlaidīšu prātojumus par to,
kāpēc gan visiem pazīstamu, salīdzinoši primitīvu, jau gadiem zināmu produktu
apstrādes procesus vajadzētu saukt kādā citā vārdā, un mēģināšu no tā visa
tomēr izspiest ko noderīgu..
Vai jums ir zināms tāds produkts
kā skābēti kāposti? Apsveicu, jūs esat tikuši fermentēšanas mācības nākošajā
līmenī! Domāju, ka lielākā daļa no virtuvē aizņemtajiem ir lietas kursā, ar ko
atšķiras skābēšana no marinēšanas. Pateikšu priekšā – marinējot produktus, mēs
pievienojam etiķi, bet skābējot – nē. Tā ir pati galvenā atšķirība, kas
palīdzēs jums tikt skaidrībā arī par veikalos nopērkamajiem skābētajiem produktiem,
tādiem kā gurķīši, kāposti vai jebkuri citi dārzeņi. Atliek vien paskatīties
produktu sastāvu un āreče: etiķis, tad marinēts, nav etiķa – skābēts.
Nedomāju, ka būtu nepieciešams
šeit iedziļināties fermentēšanas/skābēšanas procesa tehniskajās un bioķīmiskajās
detaļās, vien piebildīšu, ka visam pasākumam ir nepieciešams ļoti maz produktu
(piemēram, kāpostiem tikai sāls, kāposts un ķimenes vai burkāns) un liela
pacietība, lai sagaidītu gala rezultātu, un ka galvenais šajā procesā ir, lai
produktā neiekļūtu skābeklis, kas visu procesu var sačakarēt, un tad jau tas
sauksies citādi, un ka skābētie produkti satur organismam tik svarīgās labās
baktērijas jeb probiotikas.
Ar kāpostiem it kā viss būtu
skaidrs. Tomēr mani ieinteresēja pavisam kas cits. Izrādās, ka fermentētie
produkti mūsu ikdienā nav nekāds retums. Tie paši korejiešu pikantie kāpostu
salāti – kimči, rūgušpiens, tīrkultūra, dzīvās probiotikas saturošs jogurts,
miso pasta un daudziem jau labi pazīstamā tējas sēne – kombuča ir cienījami
fermentācija paraugi. Izrādās, ka mājas apstākļos ir iespējams pagatavot arī
jogurtu un kefīru, bet tam palīgā būs jāņem attiecīgi jogurta vai kefīra
ieraugs, kā arī maizi, kam par pamatu tiek izmatots ieraugs. Īsāk runājot, fermentēt
var gandrīz jebko un fermentēti produkti būs labs ieguldījums jūsu un jūsu
zarnu veselībā.
Tagad ir īstais laiks, lai izdarītu
pareizo izvēli un veltīt kādu brītiņu savai veselībai – parūpēties par
sabalansētu uzturu, izvēlēties atbilstošāko našķi, izgudrot kādu īpašu,
smūtijam piemērotu augļu un dārzeņu kombināciju un, iespējams, fermentēt pašam
savu jogurtu. Katrā ziņā vienīgā šībrīža investīcija, ko varam vēl kontrolēt,
ir investīcija sevī.