REĀLISTISKI, KO(S)MISKI, SKUMJI PATIESAS PĀRDOMAS IZ PĒC ĪSTĀS DZĪVES NOGRIBĒJUŠĀ MAZĀ CILVĒKA
Nu ko, ļaudis! Izskatās, ka tā jaunā distancēšanās šaize ir viesusi pamatīgas korekcijas gan mūsu ikdienā, gan psihē, gan ēšanas paradumos (pēdējie divi pilnīgi noteikti ir no vienas operas). Esam piedzīvojuši laikus, kad gandrīz nepārtraukta ledusskapja virināšana, karbonāžu cepšana FaceBook tiešraidē un attālinātas kūku cepšanas meistarklases iet roku rokā... (piedodiet par pauzīti... vienkārši uz brīdi noskumu, par to iešanu roku rokā... ) ar fitnesa, jogas un visām citām iespējamām attālinātām aktivitātēm, kad patērēto ziepju, dez līdzekļu un citu, šobrīd vitāli svarīgu, higiēnas uzparikšu lietošana ir ieguvusi pavisam citu nozīmi un iespēja, ka tam visam beidzoties, ielās masveidā iznāks Rubensa sievietes, un, protams, arī vīrieši, (ja tā drīkst izteikties) ir tikpat reāla, kā tas, ka nākamais ASV prezidents būs demokrāts.
Jau tagad lielai daļai ir ko par
to visu teikt. Sākot ar - tas jau bija gaidāms, līdz - tas ir pilnīgs fufels, tāpēc, lai neiekļūtu to rindās,
ko sabiedrībā mēdz saukt dažādos vārdos ar zināmu nozīmes nokrāsu, ieturēsim
distanci un pačalosim labāk par to, ko viss šis bardaks jaunu ir ienesis
ēstmīļu (un ne tikai) dzīvēs.
Tie, kas ir izbaudījuši
pašizolāciju, karantīnu vai vienkārši iet līdzi laikam, ja neskaita stresu par
veselību, ir arī piedzīvojuši, daudziem līdz šim nepazīstamas attiecības ar
ēdienu. Ēdienu piegāde uz mājām ne tikai produktu, bet arī ēdienu sagatavju un
gatavu restorānu maltīšu veidā, kļuvusi gandrīz par ikdienu un iešana uz rimčiku tiek vērtēta kā kas līdzvērtīgs
realitātes šovam par izdzīvošanas tēmu. Jāsaka, ka veikalu apmeklēšana
realitātē, patiešām, var kļūt par izaicinājumu, jo brīdī, kad saproti, ka daļai
sabiedrības ir nospļauties par drošību, distanci, dezinfekciju un cieņu pret
apkārtējiem, sāc nožēlot, ka šajā realitātē nav papildus opcijas kā dažās
datorspēlēs, kur ienaidnieka pārmācīšanai var izmantot vairāk vai mazāk
agresīvas metodes. Dažas reizes, novērojot kārtējo idiņu, kas mēģina uzgulties kādam pie kases stāvošam
cilvēkam, reāli pieķēru sevi izspēlējot galvā tādu kā etīdi, kuras laikā es,
pilnā pretvīrusu ekipējumā, saķeru pārkāpēju
aiz matiem un triecu viņa stulbo pauri pret leti.... Tādos brīžos jūtos kā
specaģents kura galvenais uzdevums ir neatklāt sevi, tāpēc viss šis paliek
tikai manās iedomās un pienākot manai rindai, miermīlīgi norēķinos, salieku
parpaliņas auduma ķeselītē un pēc iespējas distancējoties rikšoju uz mājām, lai
īpaši rūpīgi veiktu mūsu visu, nu jau par ikdienu kļuvušo 20 (pēc citiem
avotiem 40) sekunžu roku mazgāšanas rituālu.
Kāpjot augšā pa trepēm, un,
novērojot bezkontakta produktu piegādes
sekas nepieskatītu pilnu produktu maisiņu paskatā pie kaimiņu durvīm, vēl sanāk
mazliet pafilozofēt par tēmu – interesanti,
ko šie šodien šmorēs... Atzīšos, ka tā kaimiņu gatavošanas kāre mani
mazliet uztrauc, jo tā bieži vien beidzās ar to, ka skrienu trepēs skatīties
vai nav jāevakuējas, jo smaka, kas ienāk dzīvoklī pa ventilācijas šahtu un
spraugām durvīs nekādi neliecina par jebkādām iemaņām ēst gatavošanas lauciņā.
Tomēr spriežot pēc tā, ka viņu logos vakaros ir novērojama gaisma, bet sliktās
smakas karma kādu laiku mūs nav piemeklējusi, izdarīju secinājumus, ka iespējams,
talkā tiek ņemts kas tāds, kam pirms konsumēšanas nav nepieciešama termiska
apstrāde.
Protams, ka arī līdz tas viss
sākās, bijām pazīstami ar produktu piegādi gan no Maxima, gan Rimi, gan no starpniek piegāžu guru Wolt un Bolt, kas salīdzinoši īsā laikā varēja piegādāt
kotleti (un ne tikai) no dažāda kalibra ēst gatavošanas iestādēm un kaut
attālināti dot iespēju mums sajust to īpašo garšīga ēdiena ēšanas sajūtu, ko
citādi dodamies meklēt restorānos, tā kā tas nav nekāds jaunums. Jaunums ir
tas, ka kā teikts kādā sen aizmirstā, kādas kaimiņvalsts 90. gadu reklāmas
sauklī - при всём богатстве выбора другой
альтернативы нет, jeb latviski sakot ņem ko dod, jo citu variantu nav, jo
lai gan atsevišķi restorāni tomēr spēj kaut kādā ekstrēmā formātā noturēties
vaļā, liela daļa ir slēgti un vienīgā iespēja kā nogurušajiem no mājas ēdiena sevi
iepriecināt ar kādu alternatīvu ir veikt gatavu maltīšu pasūtījumus internetā.
Sen jau ir zināms, ka paralēli
tam, ka krīze nogremdē švakākos un netālredzīgākos, tā ļauj noturēties virs
ūdens un pat pacelties uzņēmējiem, kas no jaunās situācijas spēj izcelt kādu
labumu, spēj ātri pārorientēties, pārstrukturēties un restartēties jaunā režīmā.
Protams, ka sabiedriskā ēdināšana ir viena no sarežģītāk transformējamām jomām
un tāpēc vēl jo vairāk, cieņu izraisa ēdinātāji, kas nevis nepārtraukti meklē
vainīgos un uzskata, ka atbildēt uz jautājumu – kāpēc mans bizness iet uz
leju,- var tikai valdība, VID, VDI un SPKC, bet reāli cīnās, meklē jaunas
iespējas un kaut ko dara lai spētu izdzīvot un arī (kas nav maznozīmīgi) cenšas iepriecināt līdzcilvēkus. Domāju, ka tā ir labākā investīcija ne tikai sevī
un savā biznesā šodien, bet arī ļoti
tālredzīgs ieguldījums sava biznesa nākotnē.
Daudzi jau labi zināmi vārdi ir
parādījuši sevi no citas puses un paplašinājuši savu grozu uz pārtikas un pirmās
nepieciešamības preču rēķina, tādējādi padarot mūsu dzīvi krāsaināku, bet izvēli
grūtāku. Piemēram Pica LULU (bode), kas tagad piegādā ne tikai picas, bet arī
pārtiku un saimniecības preces, tā kā tagad, pie sava ierastā pasūtījumu
saraksta varat pievienot arī tualetes papīru un daudz ko citu, kas noderēs, kad
pica būs apēsta.
Restorāns “Forest” piedāvā atvest
visdažādāko produktu marinējumus – gan cūkas, gan liellopu, gan jūras
produktus, gan dārzeņus, “Garāža” piegādās šašlikus spainīšos, bet pēc šika
izslāpušajiem, “Max Cekot Kitchen” atsūtīs smalkus, gardus un skaistus ēdienus
trīs kārtās. “Buržujs” šobrīd ved uz mājām ne tikai austeres, bet iziet no
savas komforta zonas un veicot pasūtījumu idille.lv, piedāvā atvest restorāna
ēdienu sagataves (tais skaitā mērces, biezeņus, gaļu, zivis, dārzeņus un desertus)
ko mājās būs tikai jānoved līdz gatavībai un jābauda. “Hercogs”, “Čarlstons”,
“Annas Dārzs” un vēl citi piedāvā brančus baudīšanai mājās, bet “Valtera
restorāns” šefs Valters Zirdziņš no sava restorāna lodziņa iepriecinās jūs ar
siltu un patiešām gardu pašceptu saldskābmaizi ko iesaku papildināt ar sendviču
box(u), jeb tautas valodā runājot ar sviestmaižu kasti, kas manī personīgi
raisīja ļoti siltas jūtas un aizkustinājumu, jo tik, nu, ļoti īpaši, skaisti un
garšīgi tas bija. Seši dubultie sendviči, pa diviem ar zivtiņu, gaļu un veģetārie. Bagātīgs,
aromātisks un sātīgs ēdiens ar milzīgu pievienoto vērtību. Citu ceļu gājis “Balzāmbārs”
saimnieks Andris Reizenbergs un tieši pateicoties sarežģītai situācijai
ēdināšnas tirgū mums ir tā brīnišķīgā iespēja nobaudīt viņa ģimenes kopdarbu –
siļķi kažokā, galertu un auksto zupu, ko jums piegādās uz mājām. Kārtīgs,
garšīgs mājas ēdiens, kas iepriecinās un ļaus baudīt nenoslogojot sevi ar
gatavošanu. Un visbeidzot, 36.Line restaurant ar savu kapteini Lauri Aleksejvu
pie šprices. Esmu gandrīz drošs, ka šo cilvēku nekas nespēs salauzt! Kā labi
zinām, Laura biznesa nedienas sākās vēl krietnu laiku pirms krīzes, kad viņš
izcīnīja cīņu par savu biznesu un spēja to noturēt pie dzīvības neskatoties ne
uz ko. Tāpēc varu vien paust savu sajūsmu par viņa spēju nesalūzt un par spīti
visiem mēsliem realizēt savu ideju par ēdiena gatavošanu un tirgošanu no sava
treilera tur pat, piejūras stāvvietā. Silti iesaku doties elpot gaisu un pie
viena, paķert ko tikko pagatavotu. Siltu, aromātisku un smalku ielu ēdienu
labākajā šī vārda nozīmē - burgerus, ribiņas, zupas, salātus un vēl viskautko
ar ko iepriecināt sevi šajā mums visiem tik sarežģītajā laikā.
Kā redzat, uzņēmīgu un savā ziņā
bezbailīgu ēdinātāju pie mums netrūkst, tomēr daļa no mums nesarežģī
(neatvieglo) savu ikdienu ar ēdienu pasūtīšanu un pārtiek no tā ko paši
nomedījuši tuvākā vai tālākā pārtikas veikalā par ko, protams, nevaram viņus
nosodīt, jo atrodoties attālinātajā bezkontakta režīmā pat došanās uz piemājas
Aibe var šķist kā piedzīvojums. Tāpēc lietderīgi būtu uzmest aci internetam un
atrast ko interesantu, mums, ārā reti izejošiem, kas palīdzētu nesajukt prātā
un kaut nedaudz turēt roku uz dzīves pulsa.
Manā skatījumā labākais ko varētu
piedāvāt attālināti ir lekcijas par tēmu – kā savaldīt savu rijības monstru vai
kā nogalināt negausīgo ēdāju sevī, tomēr par nožēlu, neko tādu atrast neizdevās.
Acīmredzot tas tiek pietaupīts pēckrīzes laikam, kad ielās dosies mazkustīguma
un nepārtrauktas ēšanas nomocītie ļaudis, kas nespēs vairs pašu spēkiem tikt
galā ar krīzes laikā uzkrāto. Tomēr šo to pandēmijas laika cienīgu tomēr
atradu.
Tātad, tiem, kas vēlas apgūt
salīdzinoši vienkāršu ēdienu pagatavošanu pavāru vadībā un, kas spēj izturēt
pagalam prastus un neveiklus jokus un pofigistisku
attieksmi, Facebook un Youtube ir iespēja to darīt veselu studu
darba dienas vakaros kompānijā ar Mārtiņu Sirmo. Katrā raidījumā uzzināsiet kā
pagatavot vairākus ēdienus, šādas tādas fiškas no pavāra krājumiem un,
iespējams, iegūsiet sajūtu, ka ne viss ir tā kā izskatās. Es, piemēram, vienā
no raidījumiem, piedzīvoju uzreiz divus pārsteigumus - pašu neglītāko Vīnes šniceli un visilgāk termiski apstrādāto cūkgaļas karbonādi, bet uz ko gan nesam
gatavi izmisuma laikos...
Aktivitāti mazliet no citas
operas piedāvā žurnāla “Pie galda” Facebook grupa #paliecmājās Pie galda, kur jau no marta beigām, katru nedēļu tiek
publicēts iepirkumu saraksts turpmākajā nedēļā ieplānoto ēdienu pagatavošanai
un tad, kāda no Pie galda meitenēm,
katru dienu, iepriecina mūs ar recepti ko
varam pagatavot savās virtuvēs. Viss ir saprotami, skaisti un iespējami. Varam uzzināt dažādus knifus, pakomunicēt ar
online esošo komandu un piešķirt savai virtuves ikdienai mazliet krāsu.
Atradu arī pavisam citu ideju –
makarūnu meistarklasi internetā ko piedāvā iegādāties “Kūkas gardas”. Kā
liecina informācija Facebook lapā, kurss sastāv no video pamācības, teorijas un
arī receptūras rakstiskā formātā. Tā kā katrs bezbailīgais interesents var par
atsevišķu samaksu mēģināt ieurbties tehniski salīdzinoši sarežģīto cepumiņu
pagatavošanā un izdošanās gadījumā pacelt savu pašapziņu publicējot rezultāta
bildes soc tīklos, bet neizdošanās gadījumā mierināt sevi ar domu, ka īsti
profiņi šo noteikti nav mācījušies no video pamācības.
Tomēr, daudziem no mums šis laiks
paliks atmiņā ar jokiem par tēmu... jo diez vai jebkurā citā laikā kāds smietos
dzirdot jokus par tualetes papīru ar griķu aromātu vai kolāžas par tēmu – kā
izvēlēties vīnu pie griķiem. Katram laikam savi joki un šajā laikā smejamies
pārsvarā par sevi. Par iešanu ārā halātā, par vīna dzeršanu jau septiņos no
rīta un par to, kādi būsim kad tiksim beidzot laukā. Mans mīļākais un aktuālākais joks ir par
suni: Astotā diena mājās. Suns skatās uz mani un it kā saka:”Redzi, tas ir
kāpēc es graužu mēbeles.”
Mjā... Laiks, kad priecājāmies,
ka varam pievērsties pavasara tīrīšanai ir aiz kalniem un pieļauju domu, ka tik
tīrs kā tagad, lielākai daļai no mums nav bijis nekad. Un arī tik daudz domu un
fantāziju, tai skaitā par ēdienu. Nu jau esam izmēģinājuši visas iespējamās
draugu ieteiktās receptes, pamēģinājuši atkārtot šo to aiz profesionāļiem un
pat izpētījuši visu kas slēpjas zem foodporn
cerībā, ka tas varētu sniegt mums kaut niecīgu gandarījumu, tomēr skaidrs ir
viens - nekas nevar līdzināties iešanai uz
restorānu un tikko pagatavotu ēdienu baudīšanai un pati labākā, pie mājas
durvīm piegādātā maltīte nelīdzinās tikko no virtuves iznestam steikam. Man
personīgi visvairāk pietrūkst savu cilvēku kompānijas ar ko kopā par to visu
priecāties! Apskāvienu un rokasspiedienu satiekoties un kopības sajūtas pēc
tam. Tā kā mums ir pēc kā tiekties un par ko sapņot un ceru, ka jums arī!