DOMINI CANES. BAIDĪJOS, KA BŪS SLIKTĀK, BET TĀ NEKO... + BONUSS
Jau vakariņojot Neiburgā, pēkšņi pieķēru sevi pie domas, ka esmu noguris no tartariem un creme brule, no ēdieniem, kas ir gandrīz katrā ēdienkartē, ir pagatavoti gandrīz vienādi un nespēj sagādāt ne prieku, ne pārsteigumu, ne ar garšu, ne ar noformējumu! Bez tam, ko lai par tiem rakstu? Vai labi sakapāts, cik liels, cik mellenes virsū un vai vienmērīgs?
Tā nonācu pie domas, ka savā izvēlē jābūt radošākam, jāpamet sava komforta zona un jāmēģina citādi ēdieni ar cerību, ka tie spēs iepriecināt, pārsteigt un palīdzēs man veidot jaunu garšu pieredzi.
Kad domāju par to, kur doties, nolēmu, ka jālauž stereotipi par to, ka Vecrīgas restorāni ir tendēti tikai uz importa apmeklētāju! Pats gan esmu gandrīz 100% šāda viedokļa piekritējs, no vienas puses šādu attieksmi saprotu, bet no otras tā mani aizvaino, jo vēl joprojām uzskatu, ka vietējais klients ir vērtīgāks, kaut vai tāpēc, ka dzīvo šeit un var atnākt vakariņās vai pusdienās biežāk nekā tūristi no Spānijas, Itālijas, Japānas un t.t.
Tātad Vecrīga. Pavadot pāris stundas interneta vidē, pētot atsauksmes, ēdienkartes, cenas, vidi un attieksmi izvēle tika izdarīta par labu nelielam restorāniņam, blakus Jāņa vārtiem un Pēterbaznīcai, kas savā mājas lapā nedaudz pamānoties (kā vēlāk izrādījās) par produktu izcelsmi (mežā lasītas sēnes un ogas) bija "uzzīmējuši" ainiņu, kas šķita pievilcīga cilvēkam manā pašreizējā, drūmi apcerīgajā garastāvoklī. Tāpēc apbruņojies ar pāris domubiedriem ar cienījamu izpratni par ēdienu, dodos ēst, bet ja paveiksies - baudīt!
Ķiploku sviestā ceptas jūras ķemmītes, pasniegtas ar burkānu biezeni 9,00 EUR
Kas Jums ir jāzina par jūras ķemmītēm - tās nekad nebūs vairāk par trīs, tās būs garšīgas tikai tad, ja būs pagatavotas ideāli - ja ceptas par maz, tad būs jēlas (loģiski), ja ceptas par daudz, būs kā gumijas zolītes un ja Jums paveiksies ar kvalitāti, gribēsiet tās atkal un atkal!
Šīs bija pagatavotas ideāli ! Burkānu biezenis vairs nespēj pārsteigt, bet savītušās salātu lapiņas bez nekādas mērcītes neko nesabojāja, jo pat nebija iekļautas ēdienkartē, tā kā varējām izlikties, ka to uz šķīvja nemaz nebija.
Spinātu salāti ar meža sēnēm, paipalu olām un cūkas krūtiņu 6,30 EUR
Šī ir viena varen jocīga produktu kombinācija. Te es domāju cūkas krūtiņu, jeb ka tautā saka - bekonu. Uzreiz iedomājos brokastu olas ar bekonu, grauzdētu maizīti ar džemu un šķīstošo kafiju sestdienas rītā..... Šoreiz tādu globālu pretenziju pret ēdienu man nav, jo pats vainīgs, ka izvēlējos ko tik spocīgu, vienīgi par tām meža sēnēm... Tās bija četras un kad domāju par meža sēnēm, tiešām neiedomājos, ka tās būs šitake! Droši vien bonusā, tiku pie ūdeņainas zemenes.
"Sviestā ceptas tīģergarneles un jūras ķemmīte, pasniegtas ar rizoto rīsiem, sparģeļiem, ķirštomātiem un eruku 9,50 EUR"
Pēc daudzuma šis līdzinās vairāk uzkodai nevis pamatēdienam un vien paskatoties uz šo porciju, rodās daži jautājumi - kur ir tomātiņi, kur ir sparģeļi, kur ir garneles un kur ir ķemmīte? Vienīgais, kas ir nepārprotami, tie ir rīsi un erukas lapiņa.
Tātad atbildu - tomātiņu nav vispār, apmēram viens sparģelis, sagriezts zirņa lieluma gabaliņos ir iemaisīts rīsos, zem visas šīs sauso rīsu kaudzes ir noslēptas krietni pārturētas garneles un viena ķemmīte, kas ne gramu nelīdzinājās tām, ko baudījām uzkodā, jo bija pilnīgi gumijota. Vai nu kaut kas virtuvē šoreiz nogāja greizi, vai arī šis ēdiens pēc būtības ir pilnībā jāpārstrādā.
"Lapu salāti ar putotu kazas sieru, sarkanvīnā sautētām bietēm, riekstiem un ogām, un bazilika un ķiršu mērcēm 6,30 EUR"
Šie izrādījās tiešām superīgi salāti, kas izraisa sajūsmu un jo mazāk to šķīvī paliek, jo skumjāk kļūst ap sirdi! Putotais siers maigs un samtains (garša gan nedaudz līdzinājās krējumam), salātu mix bagātīgi iejaukts ar ogu mērci (man vairāk atgādināja aveņu nevis ķiršu), dzērvenes, mellenes, zemenes nebija žēlotas, drupinātie rieksti piešķir ēdienam struktūru, bet bazilika pesto papildus garšas bagātību. Par bietēm - tās diemžēl garšoja pēc parastām, tvaicētām, nekādu vīna aromātu nesajutām, bet pat tas nevarēja sabojāt kopējo sajūtu, kas dīvainā kārtā radās, baudot šos salātus.
"Foreles un dārzeņu krēmzupa 4,20 EUR"
Šāda zupa par šādu cenu šķiet kā brīnums! Karsta, liela, aromātiska, saturīga! Zupā veiksmīgi apvienojās dārzeņu un zivs aromāti, bet kūpinātās zivs un svaigo dīgstu pēcgarša spēj padarīt laimīgu!
"Cepta menca, pasniegta ar apceptu riekstu ķirbi, ķirštomātiem un erukām 11,50 EUR"
Vasarīgs, krāsains noformējums. Uzreiz pārsteidz zivs izmērs, kas ir brīnumaini liels. Pati zivtiņa varēja būt ne tik sausa, lai gan jāsaka, ka menca ir menca. Atceros vēl tos laikus, kad menca, cenas ziņā bija otrā zivs aiz reņģes, bet šodien, tā jau skaitās vienā līmenī ar zandartu vai foreli. Ķirbis garšīgs, bet diezgan paciets, šoreiz tomātiņi nav žēloti un zaļumi kopā ar kumkvatu, ogām un mērcīti rada svaigu un vieglu sajūtu.
Šis bija labākais, pēdējā laikā ēstais steiks!!! Pat vēl labāks, nekā "Beef Eaterā" (sorry)! Manai sajūsmai nav robežu. Liels, sulīgs, vidēji izcepts, nav samocīts ar garšvielām! Nu cepuri nost! pilnīgi neticami, ka šo "karalisko" gaļas gabalu un risotto, gatavojis viens un tas pats cilvēks. Ko vēl piebilst? Kartupeļu rosti ar grillētiem dārzeņiem tornītī izskatās interesanti, vienīgi paši rosti varēja būt izcepti kārtīgāk. Nedaudz kaitina blendēto dārzeņu biezeņu (šoreiz ziedkāpostu) modes kliedziens. Sablendējot tie iegūst klīsterim līdzīgu konsistenci un ja burkānu biezenim vismaz bija skaista krāsa un saldena burkānu garša, tad ziedkāpostu biezenim problēma bija ne tikai konsistencē, bet arī izskatā un garšā.
"Šokolādes fondāns, pasniegts ar vaniļas saldējumu 4,30 EUR"
Diemžēl kartē ir tikai trīs deserti, tāpēc izvēlēties starp silto pīrāgu, visuresošo creme brule un fondantu bija grūti. Diemžēl, mūsu izvēle palika pie fondanta un atliek vien cerēt, ka divi citi bija labāki. Pēc saplaisājušā, diezgan plakanā izskata jau bija skaidrs, ka labi nebūs. Mīkla smagnēja, tumšās šokolādes garša pārāk spēcīga un vidū knapi remdena un bieza, Nekādas maģijas - šokolādes kēkss ar draziņām un saldējuma bumbiņu. Bēdīgs vakara nobeigums.
Tādas divējādas izjūtas - no vienas puses atsevišķi ēdieni un elementi izraisa sajūsmu, bet no otras puses citi - pilnīgu vilšanos un neizpratni. Priecē ārkārtīgi draudzīgās cenas un ēdienkarte, kas ir pietiekoši radoša un interesanta (ja neskaita švako zupu un saldo sortimentu) . Kopumā patīkams Vecrīgas stūrītis, kas pilnā balsī nekliedz - Welcome!!! Wilkommen!!! neskatoties uz to, ka bijām vienīgie Latvieši. Dēļ steika varētu atgriezties, bet apkalpošana pašvaka. Meitene nesmaida un nekomunicē vispār.
Un tā izejam ārā ar šīm divējādām sajūtām, lietū un krēslā un pilnīgi nejauši, pagriežoties ap stūri, uz Jāņa ielu, kura šobrīd ir interesanta ar to, ka šeit iznomājās gandrīz visas pirmajos stāvos esošās tirdzniecības platības, ieraugam izkārtni - MON AMOUR!! pirmā mirklī šķiet, ka slēgts, bet pienākot tuvāk izrādās, ka nē. Jūtot deserta un labas kafijas trūkumu metamies iekšā un - ak mans dievs!!! Nebaidos izklausīties patētisks vai vismaz nojūdzies, bet nokļūstam tik pasakainā vidē. Un ne jau tāpēc, ka šeit būtu klasiski skaisti vai moderni stilīgi, bet tāpēc, ka šeit valdošā sajūta šķiet sirreālistiska un aiz letes esošais puisis, nepabaidīšos teikt, šī vakara, šīs vietas dvēsele ar savu runas manieri, brīvi nepiespiesto, bet pozitīvi inteliģento attieksmi mūs pilnībā pārņem savā varā. Un sapņaini knibinot ar karoti siera kūku un raugoties, kā ar cieņu pret produktu un pret klientu top mūsu kafijas, un nespējot tā skaidri pat nedefinēt ar mums notiekošo! Tāds pasakains, negaidīts un brīnišķīgs piedzīvojums vakara nobeigumā un esmu laimīgs, ka ko tādu piedzīvojām!!!
Lai arī ar Jums notiek līdzīgi - un nav svarīgi kur un ar ko, bet svarīgi ir ko tādu spēt izjust un spēt šo mirkli noķert un paturēt!
P.S. Šis kā neliels ieskats nākotnē - kad ķersimies klāt kūkām un kafijām! Prozit!