FOREST
Dīvains, protams, šķiet arī fakts, ka neilgi pēc iekļūšanas 2015. gada 30. labāko restorānu topā, šeit mītošais Kilimanjaro aizvērās, lai pēc neilga laika atvērtos atkal, bet nu jau kā Forest. Savā ziņā tas ir apsveicami un, iespējams, ka restorāna īpašnieki sajuta kādas īpašas, citiem nemanāmas vibrācijas, kas lika pārskatīt savu biznesu un pārlikt akcentus uz plašākam klientu lokam saprotamām vērtībām ēdienā.
Lai nu kā tas nebūtu, nemainīgs ir palicis galvenais - jauka apkalpošana, skaists un garšīgs ēdiens un patīkama atmosfēra.
Par Foresta ģeogrāfisko priekšrocību un neatkārtojamo skatu aiz loga savā apskatā, kādā no "Sestdienas" numuriem jau rakstīja augsti cienījamais Zirņa kungs, tāpēc vien piebildīšu, ka jā, ja izdodas apsēsties pie loga, tad operas namu var vērot pēc sirds patikas.
Nu ko, ieēdam!
Vispirms jāsaka, ka priekš karstās uzkodas ēdiens varēja būt siltāks. Siers un sēnes bez pārsteigumiem - labi apcepti un ar nesabojātu garšu. Tosts zem siera ļoti trausls un brīnišķīgi sader ar sieru, padarot to nedaudz maigāku. Trīs miniatūras marinētā ķirbja bumbiņas papildināja ēdienu ar skaistu krāsu, bet varēja būt nedaudz mīkstākas, savukārt sarkanais sīpols, kas bija nedaudz iemarinēts, skaisti izskatījās uz šķīvja, bet būtu vieglāk sagriežams un baudāms, ja būtu vienkārši sadalīts četrās vai vairāk "daivās", nevis sadalīts pa "slāņiem". Kopumā uzkoda sātīga un neliek vilties.
Zivju zupa, ar tomātiem, no kuriem, acīmredzot, iegūta maigi rozā krāsa. Zupā pietiekoši daudz zivju gabaliņu, no kuriem vieni likās kā laša ar nelielu baltvīna piedevu, bet iespējams, ka kļūdos. Zivis bija nedaudz pārvārītas un tāpēc kļuvušas pasausas, savukārt garnelēm nebija ne vainas, lai gan "kraukšķīgi ceptas" tās noteikti bija pirms nokļuva zupā, jo tur viss kraukšķīgums izmirka un palika varbūt vienīgi astēs. Ņemot vērā iepriekšējo skumjo pieredzi ar zupām, jāpiemin, ka šoreiz iepriecināja zupas karstums, bet kompensēt sāls trūkumu nesagādāja nekādas grūtības, jo sāls trauciņš bija uz galda, kas mūsdienās jau ir retums. Kopumā priecājos, jo nobaudīju karstu, lielu, sātīgu zivju zupu, kas attaisnoja savu nosaukumu.
"Brieža gaļas biezzupa ar sakņaugiem un garšaugiem 8.80 €"
Vēl viena zupa. Šī, diemžēl, krietni atpaliek no zivju, lai gan izlasot sastāvu jau biju iedomājies garšu un satura kompozīciju, kas mani aizrāva. Šķīvī bija gan gaļiņa, kas bija ļoti mīksta, gan solītie sakņaugi un garšaugi, vienīgi nevienu no šīm garšām nevarēja just, jo pāri visam bija pārāk "etiķainais" zupas šķidrums. Var būt, ka tas nebija etiķis, bet garša tāda bija gan. Asa un stipra, un tā bija vienīgā garša, ko jutu. Tiešām žēl, jo sapratu, ka doma bija pavisam cita un ja iecerētais būtu izdevies, tad varētu baudīt superīgu, spēcīgu garšu kombināciju, bet ne šoreiz .....
"Pīles krūtiņa ar pastinaku biezeni, sviestā karamelizētiem topinambūriem un mini burkāniem, sarkano sīpolu – brūkleņu džemu un melno plūmju – ruma mērci 17.90 €"
Sāku uzreiz ar galveno. Šī bija labākā, līdz šim ēstā pīles krūtiņa visā Ēstmīļa publiskās ēšanas vēsturē. Varbūt vēl kāda pusminūte krāsnī un tā būtu ideāla! Kraukšķīga ādiņa un sulīga, nepārcepta gaļa! Aleluya! Pastinaku biezenis - kā jau visi tie biezeņi mūsdienās, sablendēts uz nebēdu un nedaudz padzisis, bet pēc garšās patīkams, nedaudz saldens un ļoti labi iet kopā ar pīli. Mērcīte ar stipru un patīkamu garšu. Nezinu cik un kas tajā bija ar rumu, bet tā bija brīnišķīgs, spēcīgs akcents šajā maigajā ēdienā!
"Grilēts jēra karē piparmētru pulvera apvalkā ar lēni gatavotu un apsvilinātu puravu, “Beluga” lēcām un sarkanvīna – buljona mērci 19.90 €"
"Melnās šokolādes fondants ar meža zemeņu-dzērveņu saldējumu 6.50 € "
Fondants ne visai izdevies. Vidū, vietām masa remdeni auksta, bet vēl pāris minūtes un tas būtu izcils! Pati fondanta garša ļoti laba, bet viss pārējais, kas bija uz šķīvja - teicams. Saldējums krēmīgs ar patīkamu, atsvaidzinošu garšu, bet drupačas ar kaltētām ogām un dzērveņu mērci veido ļoti saskanīgu, dažādu garšu un struktūru kokteili! Tiešām skaists un garšīgs vakariņu nobeigums, pat neskatoties uz atsevišķām nepilnībām.
Esmu priecīgs, ka nosaukuma maiņa, nav mainījusi galveno, ko novēroju šeit jau iepriekš - kvalitāti, attieksmi, cieņu pret produktu un pret klientu, profesionalitāti un noskaņu. Tas liecina par virzīšanos pareizā virzienā. Šeit uzliek uz šķīvja visu, kas paredzēts, nopietni izturas pret kvalitāti un pasniedz veiksmīgu cenas un daudzuma proporciju.
Tiešām paldies un lai gan visiem ir kur augt, tad kā jau iepriekš teicu - citiem ir jāaug vairāk, bet citiem mazāk. Galvenais tā turēt un noturēties!
Nu ko, gatavojamies vasarai un sākam provēt kūkas. Pataustīsim, kas šajā lauciņā labs vai arī ne tik labs. Iedzersim kādu tasi kafijas un gatavosimies maratonam, jo kaut kādā veidā no tā visa apēstā ir jāatbrīvojas....
P.S. Un vēlreiz paldies viesmīlei ... Sandrai, ja nemaldos!